Vreemdelingentaks in Boom? Vlaams Belang geeft de voorzet!
- Gegevens
- Gepubliceerd op donderdag 30 maart 2017 10:07
In 2013 was de gemeente Boom reeds de eerste gemeente waar de zogenoemde 'vreemdelingentaks' op de agenda stond van de gemeenteraad. Na de aankondiging van de stad Antwerpen doken er enkele juridische lacunes op die de meerderheid van de Boomse raad overtuigden om de stemming te verdagen totdat er juridische zekerheid kwam.
Ondanks vele aankondigingen van staatssecretaris Francken duurde dit bijna vier jaar. De wet betreffende verblijfsbelasting voor vreemdelingen werd eind november 2016 gestemd door de Kamer van Volksvertegenwoordigers, het bijhorende Koninklijk Besluit goedgekeurd door de ministerraad in februari 2017 en zeer recentelijk gepubliceerd in het Staatsblad. Hiermee werd de laatste horde genomen voor de invoering van een zogenaamde 'vreemdelingentaks' door gemeenten.
Net als in 2013 wil het Vlaams Belang de primeur realiseren in de gemeente Boom. Vandaag diende fractievoorzitter Hans Verreyt, deze retributie in als extra punt voor de komende gemeenteraad. Onze gemeente kreunt, net als vele centrumsteden, onder de massale instroom van vreemdelingen. Uit de recentste integratiemonitors blijkt dat het aandeel allochtonen groeit met 2 procent per jaar. Willen we de vervreemding van onze gemeente een halt toeroepen dan moeten we alle middelen uit de kast halen. De toepassing van deze wet kan daar een instrument toe zijn.
Het Vlaams Belang is er van overtuigd dat het voor de invoering van deze retributie een meerderheid zal vinden in de Boomse gemeenteraad. Enerzijds zijn er de inhoudelijke toezeggingen bij de vorige bespreking in 2013, anderzijds is de wetswijziging en de goedkeuring van het KB gestemd door N-VA, CD&V en Open VLD. Samen met het Vlaams Belang vormen deze vier fracties een ruime meerderheid in de Boomse gemeenteraad.
"Onze fractie zal dit voorstel indienen op de gemeenteraad van april. Concreet: elke vreemdeling betaalt een extra vergoeding van 50 euro voor zijn of haar tijdelijke verblijfskaart" besluit fractievoorzitter Hans Verreyt.